Valikko

Untitled Document
     
  Räisäläisten Säätiö r.s.  
   
  Säätiö perustettiin maaliskuun 1. päivänä 1947 Köyliössä. Paikalla olivat runsaslukuisesti sodan seurauksena lakkautetun, kannakselaisessa Räisälän pitäjässä sijainneiden laitosten ja yhdistysten edustajia. Neuvottelua oli käyty siitä, miten menetetyn kotiseudun perinteitä voitaisiin vaalia uusissa olosuhteissa ja asuinsijoilla ja saada tätä päämäärää palvelemaan kaikki ne varat, mitkä vielä olivat räisäläisten yhteisöjen hallussa. Päätöksenä oli, että perustettiin säätiö "..tarkoituksenaan vaalia entisen Räisälän kunnan asukkaiden ja heidän perillistensä keskuudessa karjalaista yhteishenkeä sekä tukea heidän henkisiä ja taloudellisia pyrintöjään…" Nyttemmin sääntöihin on lisätty määräys ylläpitää Räisälä-museota.

Hallintoneuvoston puheenjohtajana on Jarkko Peltola Helsingistä ja hallituksen puheenjohtaja Seila Hoppendorff Säkylästä.

  Perustamiskokouksessa pohdittiin vilkkaasti säätiön nimeä. Tiedettiin, että luovutetun alueen pitäjännimiä ei hyväksyttäisi säätiöiden nimiksi. Ministeriöön jätettiin useita nimivaihtoehtoja ja se valitsi näistä Tiurinlinnan Säätiön, joka olikin säätiön nimenä sen ensimmäiset 13 vuotta. Olojen vakiinnuttua ja luovutetun Karjalan saatua venäläiset nimet ei ristiriitaa vanhojen, suomalaisten nimien käyttämisestä ministeriön mielestä enää ollut ja nimenmuutos vahvistettiin 1961. Siitä lähtien säätiömme on tunnettu nimellä Räisäläisten Säätiö.

  Säätiö on ollut mukana järjestämässä vuosittaisia pitäjäjuhlia yhdessä paikallisten yhdistysten ja seurojen kanssa vuodesta 1946. Tämä perinne jatkuu edelleen. Oma julkaisumme Räisäläinen on neljästi vuodessa ilmestyvänä kulttuurijulkaisuna sekin ehtinyt jo miehen ikään, vuonna 2019 on menossa 65. vuosikerta. Säätiö ylläpitää myös Räisälä-museota ja Räisälän Kansanopiston perinnehuonetta sekä jakaa vuosittain stipendejä räisäläistaustaisille opiskelijoille.