-Siirlahtea koskevaa aineistoa

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venäläinen kotisivu Siirlahdesta

 

Kuten Vieraskirja-palstaa seuranneet ovat todenneet, on pietarilainen Sergey Solyanko avannut venäjänkielisen kotisivun Siirlahti Zavetnoje ja vieraillut Siirlahden kotisivulla. Hän on Siirlahden nykyisen vapaa-ajankeskuksen omistavan pietarilaisen Lenpoligraphmash-yhtiön  energiajohtaja, joka on henkilökohtaisesti kiinnostunut Karjalankannaksen ja Siirlahden menneisyydestä ja on Siirlahden entiselle kansakoululle rakennetun kotiseutumuseon vastuuhenkilö. Kotisivulla pyritään herättämään kiinnostusta nykyiseen Zavetnojeen unohtamatta entistä Siirlahteakaan. Tästä on osoituksena kotisivulla esitetty lyhyt Siirlahden historiikki, joka julkaistaan ohessa suomennettuna sellaisenaan ilman korjauksia.

 

Kotisivulla on myös melko laaja valokuvakokoelma, joskin osa kuvista on otettu muualta kuin Siirlahdesta.

 

Yhteydenpito olisi varmaan hedelmällistä sekä entisille että nykyisille siirlahtelaisille, mutta käytännössä on todettu, että tämä  edellyttää venäjän asemesta esim. englanninkielistä keskusteluyhteyttä. Tärkeimpien asiakohtien vastavuoroisesta kääntämisestä suomesta englanniksi ja venäjästä englanniksi sovittiinkin jo alkuvaiheessa alustavasti, ja  nyt kotisivu on luettavissa myös englanninkielisenä versiona.

Venäläinen kotisivu löytyy osoitteesta http://www.zavetnoe.lenpoligraphmash.spb.ru

ja englanninkielinen osoitteesta http://www.zavetnoe.lenpoligraphmash.spb.ru/index.php?lang=2

 

 

Siirlahti-osaston avaaminen Zavetnojen kotiseutumuseossa

 

Räisälässä ainutlaatuinen yhteistyöhanke (Kullervo Huppunen: Karjala 36/2010, 09.09.2010)

 

Siirlahdessa ainutlaatuista yhteistyötä (Kullervo Huppunen:Räisäläinen 3/2010, 09.09.2010)

 

YLE 1:n uutiset 29.09.2010

 

 

Avustaminen Siirlahden v. 1941 valtauksen yhteydessä kaatuneiden ja Siirlahteen haudattujen venäläissotilaiden hautojen paikallistamisessa

 

Nykyisessä Zavetnojessa asuva Aleksey Orlov kuuluu venäläisiä sotavainajia etsivään järjestöön ja on pyytänyt apua kylätoimikunnalta Siirlahteen haudattujen venäläissotilaiden hautojen löytämiseksi. Kylätoimikunnan puheenjohtaja selvitti vanhojen siirlahtelaisten (Olavi Kuisma, Toivo Luukkanen ja Eino Patjas) muistikuvien perusteella mahdollisten yksittäis- ja joukkohautojen paikkoja, joita Antti Kuisma ja Ossi Kamppinen kävivät Kannakselle suuntautuneen kotiseutu- ja sotahistoriamatkan yhteydessä etsimässä ja paikallistamassa Aleksey Orlovin kanssa 17.09.2011 Siirlahdessa.