Synkkä muisto vuosien takaa

Konstaapeli Ilkka Henttisen hautaus 1935 Räisälässä.

Ilkka Henttinen syntyi 4.12.1910 Räisälän Haaparannassa Pojula nimisessä talossa. Vanhemmat
olivat talollinen , poliisikonstaapeli Matti Henttinen ja Eeva os. Torsti. Ilkan veli Jussi Henttinen oli
yksi neljästä Räisälän jääkäreistä. Näin ollen isänmaallisuus ja poliisin työ oli tuttua jo perhepiiristä.
30.11.1935 Ilkka Henttinen menehtyi Terijoella suorittaessaan poliisin työtään. Seuraava uutinen
on lainattu Helsingin Sanomista vuodelta 1935.

Helsingin Sanomat 2.12.1935
(Otteita uutisesta)

Yöllinen poliisimurha rajalla.

Poliisivartio kohtasi maantiellä miehen ja naisen ja vaati passeja. Passintarkastus päättyi laukaustenvaihtoon. Kommunisti-mies ampui poliisin ja pakeni seuralaisensa kanssa rajan yli Venäjälle.

Viime lauantaina sattui Karjalan kannaksella aivan rajan lähellä erikoislaatuisissa olosuhteissa poliisimiehen murha, jossa kuolettavan laukauksen ampui juuri kiinni joutumassa oleva kommunistien etappimies. Ampuja pakeni seuralaisensa kanssa pimeyden turvin yli rajan. Tapahtumasta olemme saaneet seuraavat tiedot. Kannaksella oli viime lauantai-iltana järjestetty keskuspoliisin toimesta liikkuvan poliisikomennuskunnan ja rajavartijain avustamana tilapäinen tehostettu rajavalvonta. Kaikilta henkilöiltä, joita poliisi ja rajavartijamiehet tapasivat, tiedusteltiin raja-alueella vaadittavia henkilöllisyystodistuksia.

Eräs mies ja nainen herättävät epäilyjä.

Poliisikomennuskunnan konstaapeli, ryhmänjohtaja Ilkka Mauri Henttinen ja Terijoen etsivän keskuspoliisin Terijoen osaston etsivä Mannermaa olivat suorittamassa tehostettua rajavalvontaa Kivennavan pitäjän Jalkalan kylässä. Maantiellä n. 4-5 km rajalta kohtasivat he erään miehen ja naisen, jotka vaikuttivat keski-ikäisiltä.

Mies ja nainen kävelivät maantiellä. Kohtaaminen tapahtui klo 22 jälkeen, jolloin kaikkialla vallitsi jo pimeä. Miehen ja naisen paperit ja heidän antamansa selitykset herättivät kuitenkin epäilyjä.

Epäilty mies tempaa aseensa ja ampuu.

Henttisen ja Mannermaan ryhtyessä tämän vuoksi jatkamaan epäilyjen alaisiksi joutuneiden miehen ja naisen henkilöllisyyden selvittämistä, tempasi mies äkkiä taskustaan aseen ja ampui useita laukauksia Henttistä ja Mannermaata kohti. Tällöin osui yksi laukaus ryhmänjohtaja Henttisen sydämeen, niin että hän kuoli heti. Mannermaa ehti kuitenkin temmata aseensa esiin, mutta pimeys esti hänen ampumiensa laukausten osumisen nyt pakoon kiirehtiviin mieheen ja naiseen.

Pakenijat tunsivat seudun hyvin.

Kuten alussa mainittiin, oli tapahtumapaikalta rajalle n. 4-5 km. Maantie, jossa rikos tapahtui, kulkee Terijoen ja Kivennavan välillä, eikä vie suoraan rajalle. Kaikesta päättäen tunsivat pakenijat seudun hyvin, koska he käyttivät pakenemiseensa metsäpolkuja, joita sanotulta seudulta käy rajalle. Näitä käyttäen ja pimeyden turvin onnistuikin miehen ja naisen hävitä metsään ja saman tien rajan yli, kuten heidän jäljistään voitiin päätellä.

Ampuja ja hänen seuralaisensa kommunistien salatoimitsijoita.

Tutkimuksissa on toistaiseksi todettu, että miehen ja naisen henkilöllisyystodistukset ovat olleet väärennettyjä, ja eräät muutkin muut seikat viittaavat selvästi siihen, että kysymyksessä on kommunistien salatoimitsijain etappimatkallaan suorittama törkeä rikos. Mainittakoon, että sekä mies että nainen olivat suomalaisia.

Ryhmänjohtaja Henttinen kuului liikkuvaan Poliisikomennuskuntaan ja oli Viipurista komennuksella rajavalvontaan. Hän oli n. 25-vuotias, poikamies ja kotoisin Räisälästä.

Takaisin etusivulle