Räisälän perinneruoka / levonnainen


Karjalalla on hieno ja monipuolinen ruokakulttuuri. Se on muotoutunut monien vuosien saatossa ja vaikutteita on saatu niin idästä kuin lännestäkin. Ruokaperinteelle tärkeitä ovat erityisesti uuniruoat, pehmeä leipä, monet leivonnaiset ja hapanruoat. Kasviksia, marjoja ja sieniä on käytetty paljon ja kesäsin oli kala tärkein särvin.

Räisäläisiä ruokia olivat mm. ryynrieskat, tekijäislohko, hapankaali, lanttusupikkaat, pottilohko ja rotinat. Tänne kerätään näitä ja muitakin reseptejä, joko mennestä tai nykyisestä ajasta.

Korvapuustit Räisälästä

Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa (hienoa)
vehnäjauhoja
160g voita
Täyte:
n. 100 g pehmeää voita tai kirpeää hilloa, sokeria ja kanelia

Voiteluun kananmunaa, pinnalle raesokeria.
Valmista pullataikina ja anna sen kohota.
Pane taikina kahteen osaan ja kauli levyksi.
Levitä täyte levyn päälle.
Kääri levy rullaksi, saumakohta leivinpöytää vasten.
Leikkaa rullasta vinoittain paloja ja nosta palat pystyyn leivinpöydälle.
Paina taikina korvapuusteiksi, voitele.
Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Ohrakollamot Räisälästä

1 l piimää
3 kananmunaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Sekoita keskenään piimä, jauhot, sooda ja kananmunat.
Kaada taikinaa uunipellille leivinpaperin päälle pieniksi letuiksi.
Paista 300 -asteisessa uunissa, kunnes kollamot saavat kauniin värin.
Voitele voisulalla, ja syö heti lämpimänä.
(Jos tuntuu ettei voisulan suola riitä, taikinaan voi suolaa lisätä ripauksen)


Pottilohko

21 perunalohkoja tai viipaleita
500 g sianniskaa tai lapaa
2 tl suolaa
4 dl vettä
2 sipulia
10 maustepippuria

1. Kuori ja lohko sipulit 5-6 lohkoon.
2. Leikkaa liha perunalohkojen tai viipaleiden kokoisiksi paloiksi.
3. Lado uunivuokaan (pottiin) perunaviipaleiden päälle liha- ja sipulipaloja. Jos vuoka on korkea, lado raaka-aineita vuorotellen niin, että päällimmäiseksi tulee perunoita.
4. Lisää mausteet ja vesi.
5. Hauduta pottilohkoa 200 asteessa 2 1/2 tuntia.
Onnistuneen pottilohkon päällimmäiset perunat ovat rapean ruskeita. Kypsymisen loppuvaiheessa perunat makuuntuivat vähäisessä paistoliernessä todella maukkaiksi. Räisälässä käytettiin pottilohkon liernenä myös maitoa. Maidon sekaan saatettiin vispata ripaus vehnäjauhoja.


Takaisin etusivulle