museo


Vanha Räisälämuseo v.2004

Tuomaalan koulu - PEIPOHJA

Museo Tuomaalassa on suljettu.

Räisäläkeskuksen yhteydessä toimiva Räisälä-museo on avattu elokuussa 2014 Köyliön Kepolassa osoitteessa: Köyliöntie 2, 27710 KÖYLIÖ.

Lippuja kaivataan

Räisälämuseo on Tuomaalan koululla Kokemäellä. Käytössä on karjalaisten puumiesten aikoinaan opettajien asunnoksi rakentamissa tiloissa toisen päädyn kolme huonetta. Museosta huolehtiva Ilkka Suutari kertoo tilojen olevan rakenteellisesti valmiita.
- Joitain korjaustöitä kuten ikkunapuitteiden maalaamista täytyy vielä tehdä, mutta muilta osin tilat ovat kunnossa. Nyt keskitytään enemmän esineistöön.
Museolle on saatu opastus Ristola-Kokemäki tieltä ja koululle johtavaan risteykseen, joten rakennuksen löytyminen on helpottunut.
opastus

Ilkka huomauttaa, että tällä hetkellä museoon odotetaan lähinnä lippuja, joita joillain räisäläisillä yhdistyksillä on ollut. Muutenkin esineissä keskitytään ensisijaisesti tallentamaan Karjalasta tuotuja esineitä.
- Näyttelyesineiden lisäksi museossa on myytävänä Räisäläisten Säätiön myyntiartikkeleita. Etenkin Räisälän pitäjäkarttoja on erittäin runsaasti varastossa. Niissä on suotta rahaa kiinni, ja vievät lisäksi varastotilaa, joten ostajat ovat tervetulleita, korostaa Ilkka Suutari.

sisätila

sisätila

Räisälämuseon synty

Kokemäellä Tuomaalan karjalaiskylän koululla pidettiin Räisälämuseon avajaiset keskiviikkona 24. maaliskuuta 2004. Räisäläisten Säätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Huppunen ja valtuuskunnan puheenjohtaja Heino P. Paavilainen totesivat, että yksi räisäläisten toive oli täyttynyt.
- Kymmenen vuotta tämän perään on haikailtu, ja lopulta kaikki oli päivän selvää. Tännehän museo ilman muuta kuuluu, totesivat miehet. Kokemäen kaupunki ja Tuomaalan kylän koulu ovat juuri oikea museon sijaintipaikka. Kokemäelle tuli arvioiden mukaan jopa 2200 siirtokarjalaista. Suurin osa heistä oli alkujaan lähtöisin Räisälästä. Tuomaalan kylään muodostui toisen evakkoon tulon jälkeen Suomen suurin yhtenäinen karjalaiskylä, missä oli 47 perheen uusi koti. Kun koulutyö kylän vastavalmistuneessa uudessa koulussa alkoi v. 1950, oli opettajana räisäläisen Taavetti Pelkosen poika Pentti Pelkonen vaimonsa Helvin kanssa. Myös kaikki yli 50 oppilasta olivat siirtolaisia.

Hirsiseinät esiin

Museon käyttöön vuokrattujen huoneiden museotiloiksi kunnostaminen tapahtui räisäläisten omin voimin. Esimerkiksi seinillä olleiden risaisten pahvien takaa paljastettiin näyttävän näköinen hirsiseinä. Remontista ja esineistön keräyksestä päävastuun kantanut Ilkka Suutari Säkylästä, kertoi töiden alkaneen lokakuun loppupuolella.
- Tuomaalainen Matti Lundén hankki museoon puiset pöydät, kirjahyllyt sekä seinille tulleet tasot. Ne saatiin helmikuun aikana valmiiksi, joten voitiin alkaa siirtää esille tulevia tavaroita paikoilleen. Meillä on jo hyvä valikoima kyläkarttoja ja -kirjoja sekä muuta kirjallisuutta, valokuvia, ja esineitä, jotka kertovat vanhasta Räisälästä ja evakkomatkasta. Vaikka tavaroita on ilmoitettu olevan saatavilla ilahduttavan runsaasti, ei tarvitse alkaa jarrutella. Kertokaa vaan kaikista tavaroista nyt kun meillä on tarvittavat tilat, toteaa Ilkka Suutari.
Museolle on tullut runsaasti ilmoituksia esineistä, jotka on mahdollista saada kokoelmiin. Valikoimiin kuuluu esimerkiksi Räisälässä pappilan seinällä ollut seinävaate, mikä on ollut kuluneiden vuosien ajan kääröllä eräässä piirongin laatikossa.
Säätiö toivoo räisäläisten tarkistavan varastojaan josko löytyisi jotain museossa kävijöitä kiinnostavaa.

separaattori
Takaisin etusivulle