Martta-puvun tarinaa


Martta-puku otettiin käyttöön 30-luvun puolivälissä. Räisälän Maatalousnäyttelyyn 1938 räisäläiset Martat varustautuivat hankkimalla itselleen puvun.

Ensimmäisen marttapuvun malli oli kaunis, mutta tekijältään taitoa vaativa. Särkisalon Saaren-Hynnisen Beata-emäntä kutsui kotiinsa käkisalmelaisen ompelijan Mirjam Komosen puvun valmistajaksi. "Asuin monta päivää Hovinsaarella Hynnisellä." Aikaa tarvittiinkin, sillä puvun edustassa on 20 napitettavaa nappia. Napinlävet on huolella ja oikeaoppisesti ommeltu. Eikä silloin ollut siksak-koneita, joten saumat oli tarkasti luotospistoin huoliteltava.

Aika vei Beata Hynnisen. Puku joutui hänen sisarensa, Liisa Äijön perheeseen. Evakkomatkat kuljettuaan puku on päätynyt allekirjoittaneen aarteisiin.

Käikisalmelainen ompelija liittyy muutenkin Särkisaloon. Hänen vanhempansa asuivat aikaisemmin Särkisalossa Salo-Hynnisten naapureina (Särkisalon kartta 149). He möivät talonsa Pyhäjärven Montruan kylässä asuvalle August Aijölle ja muuttivat Käkisalmeen. Perheen pojat viettivät kesiään Salo-Hynnisellä ja kävivät Käkisalmen Yhteislyseota. Isä tahtoi, että tytär valmistuu ensin taitavaksi ompelijaksi ja sitten opettajaksi.

Opettajaksi valmistumaan Raahen Seminaariin saapuivat samalle luokalle kaksi entistä Särkisalon tyttöä - Mirjam Komonen ja Maija Ahola. He valmistautuivat kansakoulunopettajiksi vuonna 1946.

Vuosien jälkeen tuli puheeksi Hynnisen Beatan Martta-puku. Missä se on? Se on turvassa Raumalla ja odottaa Räisälän museon tuloa ja puvun sijoittamista sinne.

Maija Ailasmaa
Teksti julkaistu Räisäläisessä 1/2003
.

Martta-puku oli esillä Räisälämuseossa Tuomaalan koululla Kokemäellä 2004-2012. Nyt se on Räisälä-museon kokoelmissa ja tulee taas esille Köyliön Kepolassa. (Kuva: Räisälä-museon kokoelma)Takaisin etusivulle