Räisälän aarteet - Kalevala korut


Räisälän aarteet

Kivikaudelta lähtien Räisälä oli koko Karjalan tiheimmin asuttua seutua, kuten koko Vuoksen alajuoksu. Alueelta on saatu erittäin runsaasti talteen koko Karjalankin varhaishistoriaa valaisevia arkeologisia löytöjä aina 600-700-luvuilta lähtien. Suomen Kansallismuseon arkeologissa kokoelmissa on erittäin runsaasti Räisälästä löytyneitä muisnaisesineitä, yhteensä n. 1700 luettelonumeroa.

Hovisaaren Tontinmäki on Karjalan rautakautisen tutkimuksen "klassikkoja". Siellä on tehty kaivauslöytöjä jo 1800-luvun lopuilla. Tontinmäen ristiretkiaikainen (1050-1300 jKr.) kalmisto viittaa erittäin vauraaseen yhteisöön. Löydöistä päätelle siellä on asuttu 600-luvulta alkaen. Toinen Räisälässä arkeologisia löytöjä ruunsaasti sisältänyt paikka on Tiurinlinna. Linna rakennettiin 1300-luvulla saarelle vuoksen kapeimpaan kohtaan. Vanhimmat löydöt tältä paikalta on ovat 900-luvulta.

Räisälän pitäjä sivuilla on muinaislöytöjä/löytöpaikkoja esitelty Räisälän kartan avulla.


Kalevala koru

Kalevala Korun tarina sai alkunsa vuonna 1935, kun Helsingissä järjestettiin suuret juhlallisuudet kansalliseepoksemme Kalevalan 100-vuotisjulien kunniaksi. Juhla innosti kulttuurivaikuttaja, kirjailija Elsa Heporautaa pohtimaan, miten suomalaisen kulttuurin arvo parhaiten tunnistettaisiin. Syntyi idea muistomerkin pystyttämisestä suomalaiselle naiselle. Hanketta varten Elsa Heporauta kokosi merkittävän joukon edistyksellisiä suomalaisia naisia.

Kansalaiskeräys varojen keräämiseksi sai hyvin vaatimattoman vastaanoton. Heporauta keksikin pari vuotta myöhemmin, että varat patsasta varten kerättäisiin teettämällä koruja Kansallismuseosta löydettyjen arkeologisten korujen perusteella. Elsa Heporaudan rohkea unelma sai alkunsa.

Koruja myytiin heti menestyksekkäästi. Toimikunta sai tarvittavat varat patsasta varten kerätyksi, mutta talvisota sotki valmiiksi tehdyt suunnitelmat. Patsashanke laitettiin jäihin, ja rahat päätettiin antaa hädänalaisten auttamiseen. Emil Halosen veistämä patsas saatiin vasta sodan jälkeen - paljon alkuperäistä ajatusta pienempänä - ja sijaitsee Kalevala Korun myymälässä Helsingin Unioninkadulla. Naistoimikunnasta muodostui Kalevalaisten Naisten Liitto, joka edelleen omistaa Kalevala Koru Oy:n.

Kalevala Korulla on mallistossaan useita Räisälästä löydettyjä korumalleja. Niistä kaksi, Hovinsaaren Risti ja Tiurin solki ovat olleet mallistossa heti alusta alkaen. Myöhemmin 40-luvulla mukaan tuli vielä Räisälän risti.

Räisälän Hovinsaaren risti on palmetti-koristeinen riipusristi. Toinen samanlainen mutta hyvin kulunut kappale on löydetty Kaukolan Kekomäestä. Risti on ollut pronssia ja se on ristiretkien ajalta. Hovisaaren ristiä on valmistettu solkena ja riipuksena materiaalina hopea tai pronssi.

Pyöreä Räisälän Tiurista luultavasti löydetty solki on löytynyt hopeisena. Myös se on palmetti- koristeinen. Solki on luultavasti itämaista alkuperää ja noin vuoden 1100 tienoilta. Koru on eräs Kalevala Korun suosituimmista ja sitä valmistetaan solkena ja riipuksena kahta kokoa sekä klipsillisenä korvakoruna. Tiurin solkea kutsutaan myös Räisälän solki nimellä ja sen matriaali on pronssi.

Ristiriipus on Kalevala Korun ensimmäisen taiteilijan Germund Paaerin suunnittelema Räisälästä löydettyä keskiaikaista ristiä mallina käyttäen. Pienessä rististä roikkuvassa sydämessä lukee EXE HOMO, AG-NUS DEI, joka vapaasti voi kääntää "katso ihminen Jumalan poika". Ristiä löytyy hopeisena ja kultaisena pienempää kokoa ja pronssisena ja hopeisena isompana.

Mallistossa on myös Räisälä sormus (pronssi, hopea tai kulta), jota on käytetty kihla- ja vihkisormuksena. Joskus mallistossa on ollut rannekoru Räisälän Hovisaaresta.

Nämä korut ovat tuttuja useimmille, mutta on varmasti monia, jotka eivät näitä tunne. Räisäläisten kunnia asia on muistaa nämä, kun hankimme lahjan ristiäisiin, ripille pääsevälle ja merkkivuosia täyttävälle omaiselle tai ystävälle. Silloin olemme varmistaneet, että korut säilyvät mallistossa edelleen. Perheissä ne siirtyvät äidiltä tyttärelle perintönä ja rakkaina muistoina.

(Kuvat Kelevala Korut Oy:n kotisivut)
Takaisin etusivulle